PIEROGI RUSKIE. SUPER DANIE NA WYJAZD.

16 kwietnia 2019 Off By Magda D.

Dziś kolejny post o gotowaniu. Tym razem znane i lubiane pierogi ruskie. To kolejna dobra propozycja, gdy wybieramy się na narty. Wprawdzie, trochę pracy trzeba włożyć przed wyjazdem, jednak potem odwdzięczają się szybkością przygotowania i poziomem nasycenia.

Szybki przepis na ciasto:

250 g wody letniej

1 jajko

100 g oleju

560 g mąki pszennej

szczypta soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, zagnieść ciasto.

Farsz tez całkiem prosty. Gotujemy ziemniaki, dodajemy przysmażoną na maśle cebulę, i ser biały.

PIEROGI RUSKIE

Można też pokusić się o uszka. Po powrocie ze stoku, można podgrzać, gotowy barsz z kartonu i pyszne danie mamy dosłownie w kilka minut. Uwierzcie mi, po powrocie wszyscy chcą bardzo szybko coś przekąsić i się rozgrzać.

Ciasto jak powyżej na pierogi.

Pieczarki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Na patelni rozgrzać masło, przysmażyć cebulkę, dodać pieczarki.

Posolić i popieprzyć.

Nie podaję proporcji, bo w zależności na ile dni jedziecie i ile osób będzie do wykarmienia, i ile razy planujecie taki obiad, to dopasujecie sobie sami.

Najważniejsze jest, żeby się nieposklejały. Ja tworzę takie kombo z roztopionego masła i oleju i bardzo dokładnie obtaczam w tym pierogi czy uszka. Wtedy mam gwarancję, że się nie posklejają i przetrwają trudy podróży.

SMACZNEGO!!!

USZKA Z PIECZARKAMI

Ciekawostka.

Pierogi ruskie uznawane są za tradycyjną potrawę kuchni staropolskiej oraz współczesnej. Ojczyzną pierogów są Chiny. Znane były u nas już w XIII wieku.

Spodobało Ci się? Daj znać innym!